APA připomínkovala zákon o lobbování na sněmovním kulatém stole

5 září, 2024 9:06 am

V úterý 3. září 2024 se zástupci APA zúčastnili kulatého stolu „Připomínky odborné veřejnosti k zákonu o regulaci lobbování“ pořádaného předsedou Ústavně-právního výboru PSP ČR Radkem Vondráčkem.

Předseda APA Václav Nekvapil se ve svém příspěvku věnoval reálným dopadům regulace v praxi pro lobbisty a lobbované. Upozornil, že zákon nepomůže zlepšení společenského vnímaní na politiku a lobbing a dopadne zejména na ty poctivé lobbisty zapsané v registru. Hrozí, že se vytvoří bariéry v komunikaci mezi lobbisty a státní správou či politiky, čímž připravovaná legislativa přijde o řadu cenných podnětů z praxe. Dle dlouhodobého stanoviska APA plánovaná regulace nemůže přinést jen administrativní povinnosti pouze pro lobbisty a připomněl dobrou praktickou zkušenost s Rejstříkem transparentnosti na úrovni Evropské unie.

Předseda výboru Radek Vondráček zmínil otázku zahrnutí asistentů do regulace a komplikované vymezení jejich definice a působení. Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková či prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj zdůraznili snahu nepřidávat další agendu a úředníky na straně státu a více povinností oborovým asociacím a svazům nad rámec evropské legislativy a nezvyšovat již tak vysoké byrokratické nároky. Ředitel Odboru střetu zájmů a boje proti korupci z Ministerstva spravedlnosti Jiří Kapras vysvětlil důvody plánované regulace, nicméně je otevřený zvážit budoucí změny směřující ke snížení administrativních nároků a zvýšení efektivity regulace například v otázce rozsahu reportingu.

Ústavně-právní výbor se na svém jednání ve středu 4. září 2024 rozhodl přerušit projednávání zákona do čtvrtka 26. září s cílem dosažení kompromisu a načtení dalších pozměňovacích návrhů.

Záznam celého kulatého stolu je dostupný na webových stránkách Poslanecké sněmovny pod tímto odkazem.